Kinderdagverblijfavontuur in Zuid-Afrika

Onze collega Jessie gaat een kinderdagverblijf opzetten in Bloemfontein. Volg haar verhaal...

Na maandenlange voorbereiding is het dan eindelijk zover: 20 oktober vertrekt onze collega Jessie samen met haar goede vriendin Tjissie, voor bijna 5 maanden naar Zuid-Afrika om daar een kinderdagverblijf op te zetten in Bloemfontein.

Hoe ben je op het idee gekomen?
Sinds november 2020 kreeg zij van een docent van de bijbelschool in Bloemfontein zangles via Zoom. Vorig jaar september besloot zij daar een kleine maand op bezoek te gaan.

“Wat was dat een bijzondere tijd. Wat me daar opviel was dat ouders hun kinderen meenamen naar het werk, omdat er geen passende en betaalbare opvang was”, vertelt Jessie. Toen ze hoorde dat er meerdere baby’s geboren zouden worden, ontstond bij haar het verlangen om hier wat mee te doen. Zij wilde hen het eerste zetje in de goede richting geven door met tijd, ervaring en middelen een plek te creëren voor de kinderen. Hierdoor kunnen ouders zich focussen op hun werk en de kinderen kunnen leren, ontdekken en groeien op een plek die daarvoor bedoeld is.

Hoe ga je het aanpakken?
Afgelopen maanden heeft Jessie allerlei sponsors geregeld. Vanuit de overheid ontvangen scholen en opvang namelijk weinig tot geen subsidies, zoals bij ons, dus moest zij andere manieren vinden. Quadrant doet bijvoorbeeld een bijdrage met kinderstoelen en speelmateriaal.

De eerste weken staan in het teken van het inrichten van de ruimte. Er staan al timmerlieden klaar om bedjes en andere meubels te maken. Gelukkig gelden er wat minder strenge regels dan in Nederland, maar uiteraard moet het wel een veilige plek zijn om te spelen en te werken.

Begin november verwelkomen ze de eerste kinderen en ouders. Voor die tijd vindt er nog een ouderavond plaats om de visie en bijbehorende kennis te bespreken. “Ik wil zorgen dat er een huiselijke sfeer ontstaat en hoopt een brug te kunnen slaan tussen de kennis die ik meebreng en de opvoedkundige visie die daar de norm is”.

Ook gaat ze onderzoeken wat de verschillen zijn tussen kinderdagverblijven in Zuid-Afrika en Nederland. Welke kennis en ervaringen kan zij bieden en wat kan zij meenemen naar Nederland? Is er verschil in hoe wij met kinderen omgaan en hoe wij hun ontwikkeling stimuleren? Een groot verschil wat Jessie al heeft ondervonden is dat ze daar twee keer per dag warm eten. Dus geen boterham tussen de middag, maar koken is een onderdeel van de dag.

Zomervakantie
In december is het zomervakantie in Zuid-Afrika. Veel mensen zijn dan 3 weken vrij, dit is voor sommige hun enige vakantie in het jaar. Het kinderdagverblijf gaat dan dus ook even dicht. Een mooie gelegenheid voor Jessie en Tjissie om wat meer van het land te zien, voordat ze weer hard aan de slag gaan.

En dan weer terug naar Nederland
In maart eindigt het avontuur en komt Jessie weer terug naar Nederland. Hopelijk is er dan een passende oplossing en een aansturend persoon gevonden om het kinderdagverblijf over te nemen.

Wat zullen haar collega’s van kindcentrum Wereldweijde in Bodegraven haar missen! Gelukkig komt ze weer terug en kan ze met haar ervaringen zorgen voor een nóg mooiere opvang in Nederland.