Zindelijk worden

Wanneer begin je hier mee?

Zelf op het potje of de wc plassen, dat is een mijlpaal voor je kind en ook voor jullie. Wanneer dit moment komt, is verschillend. Elk kind is anders. De meeste kinderen beginnen tussen de 2 en 3 jaar met zindelijk worden. Een kind is zindelijk wanneer het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen en de plas en poep nog even op kan houden wanneer er geen wc in de buurt is.

Wanneer beginnen met zindelijkheid?

Zindelijk worden is iets wat je kind moet leren. Wanneer begin je dan als ouders met oefenen? Als je kind interesse krijgt in zijn/haar eigen plas en poep. Bijvoorbeeld wanneer je kind zelf aangeeft dat hij/zij een volle luier heeft, voor een langere tijd een droge luier heeft, geen luier meer om wil of interesse krijgt in wat jij op de wc doet. Heeft je kind nog geen interesse, dan heeft het geen zin om te beginnen met zindelijk worden. Je kind kan zich er tegen gaan verzetten en dan kan het zelfs langer gaan duren.

Tips voor het begeleiden van zindelijk worden:

 • Zorg voor een potje of wc verkleiner in huis.
  Ook een opstapje is fijn zodat de voeten hierop kunnen steunen. Het voordeel van een potje is dat je kind hier zelf op en af kan.
 • Lees boekjes voor over zindelijk worden.
  Met boekjes als Het grote billenboek, Milan op het potje en Hé, wie zit er op de wc? Wek je de interesse. Of laat je kind zelf nieuw ondergoed uitzoeken.
 • Neem de tijd.
  Elk kind is anders en zet zijn/haar eigen stappen in het zindelijk worden.
 • Houd het positief.
  Geef je kind complimenten als het op het potje of de wc zit of zelfs op het potje of de wc heeft geplast of gepoept. Als het niet lukt, is dat niet erg.
 • Begin met oefenen in een rustige periode.
  Dus niet bijvoorbeeld net voor Sinterklaas of zijn/haar verjaardag.
 • Laat je kind zonder luier lopen.
  Zet het potje in de kamer of met mooi weer in de tuin.
 • Let op de signalen die het kind geeft als het aandrang heeft.
  Dat is het moment om je kind op het potje of de wc te zetten. Ook kan je ervoor kiezen om op vaste momenten je kind op het potje of de wc te zetten. Bijvoorbeeld na het wakker worden en na het eten.
 • Betrek je kind.
  Als je kind op het potje heeft geplast of gepoept ga dan samen het potje legen in de wc. Of laat het zelf doortrekken.
 • Ongelukjes horen erbij.
  Wees niet boos of teleurgesteld, maar stel je kind gerust.
 • De meeste kinderen zijn eerder overdag zindelijk dan ’s nachts.
  Je kan je kind voor het slapen gaan nog even proberen te laten plassen. Als je kind een aantal keer achter elkaar wakker wordt met een droge luier, kan je zonder luier proberen.

Begint je kind met zindelijk worden? Vertel het ook aan de pedagogisch medewerkers. Maak samen afspraken, zodat je kind ook op de groep wordt begeleid in het zindelijk worden. Geef voor de zekerheid extra kleding mee in de tas.