Luierinzameling

Quadrant gaat voor duurzaam

Eind 2023 startte Quadrant Kindercentra als eerste kinderopvangorganisatie in de regio het Groene Hart met het inzamelen van luiers voor recycling. We zijn gestart bij 5 kinderdagverblijven in Gouda waar wekelijks bijna 6.000 luiers gebruikt worden. Per april 2024 hebben wij dit uitgebreid naar alle kinderdagverblijflocaties (zie hieronder de adressen).

Met het recyclen van 1000 kilo luiers wordt bijna 1000 kilo CO2-reductie behaald. Belangrijk, want door 1 ton CO2-uitstoot smelt er zo’n 3m3 aan poolijs. Met de luierinzameling dragen we dus bij aan het tegengaan van het smelten van het poolijs. Onder andere met de inzameling van luiers willen we een bijdrage leveren aan onze duurzaamheidsdoelen en willen we de groenste kinderopvangorganisatie in het Groene Hart worden.

Luiers recyclen
De grootste afvalstroom bij de kinderopvangorganisatie bestaat uit luiers. Deze recyclen betekent een belangrijke stap in het verduurzamen van onze organisatie. Kinderen zijn de toekomst, en wij dragen graag bij aan een schone, gezonde omgeving voor de toekomstige generaties. Wij willen kinderen niet alleen leren hoe je duurzaam leeft. Maar we zijn ook van mening dat we het klimaatprobleem zo klein mogelijk moeten houden. Want het zijn kinderen die het voor een belangrijk deel moeten oplossen.

Speciale inzamelcontainers
Bij al onze kinderdagverblijflocaties zijn speciale inzamelcontainers geplaatst door de firma Netwerk NV. Deze containers zijn herkenbaar aan hun witte uiterlijk en luier-pictogram. De luiers worden door afvalverwerkingsbedrijf ARN onder hoge druk verhit (en dus niet verbrand). Dit zorgt ervoor dat virussen en bacteriën doodgaan en het plastic van het ‘slurry’ wordt gescheiden. Uiteindelijk blijven er materialen over die hergebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubilair enerzijds, en anderzijds energie en kunstmest.

Ouders kunnen meedoen
Ook ouders die hun kinderen op onze locaties laten opvangen kunnen meedoen aan de pilot. Zij kunnen hun thuis gebruikte luiers eveneens deponeren in de inzamelcontainers bij de locaties tijdens de openingsuren van Quadrant. Onderaan deze pagina staan de adressen van deze locaties. De luierafvalzakken moeten doorzichtig of melkwit zijn. Zakken voor PMD, de zogenaamde ‘plastic-zakken’ zijn niet geschikt, omdat ze te dun zijn. Speciale afvalzakken zijn eventueel ook bij de opvanglocatie af te halen.

Zindelijkheidstraining
Tegelijkertijd zijn we gestart met een programma voor ouders dat tips geeft bij het zindelijk worden van hun kinderen. Hoe eerder kinderen zindelijk kunnen zijn, hoe groter de besparing en de positieve impact op het milieu. Klik hier voor informatie en tips.

Locaties luiercontainers

Gouda

01

Kindercentrum de Petteflet

Lethmaetstraat 47
2802 LH Gouda
02

Kindercentrum de Harlekijn

Ruys de Beerenbroucklaan 3
2805 ER Gouda
03

Kindercentrum de Kwikstaart

De Kempenaerstraat 2
2805 SC Gouda
04

Kindercentrum de Speeldoos

Krugerlaan 72a
2806 EK Gouda
05

Kindercentrum Villa Kakelbont

Schubertplein 22
2807 HX Gouda
06

Kindcentrum de Ontdekkingsreizigers

Burgemeester van Dijkesingel 51
2809 RB Gouda

Locaties luiercontainers

Waddinxveen, Zevenhuizen, Bodegraven-Reeuwijk

01

Kindcentrum Groenoord

Willem de Zwijgerlaan 57
2741 DB Waddinxveen
02

Kindcentrum Park Triangel

Parklaan 5
2742 MG Waddinxveen
03

Kindcentrum Koningskwartier

Ryckevelde 1
2761 KZ Zevenhuizen
04

Kindcentrum Wereldweijde

Cortenhoeve 51
2411 JL Bodegraven
05

Kindcentrum de Tol

Hooiweide 6
2811 JE Reeuwijk