Ja, de ruilservice stopt voor alle opvangsoorten: kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en peuteropvang.
We hebben in de afgelopen jaren meerdere versies van ruiltegoed geprobeerd. Helaas zijn we uiteindelijk tot het besluit gekomen dat we de ruilservice niet kunnen handhaven. Hiermee kunnen we ons volledig richten op het blijven bieden van opvang met de kwaliteit die je van ons gewend bent. Wij kunnen tot onze spijt niet meer bieden waar de ruilservice voor bedoeld is: kosteloos een dag ruilen.
Vanaf 1 januari 2024 bouw je met afgemelde uren geen tegoed meer op. We vragen je wel je kind tijdig te blijven afmelden, zodat de pedagogisch medewerkers weten welke kinderen zij kunnen verwachten.
Alle opgebouwde uren blijven geldig tot hun vervaldatum, ook als dat na 1 januari is. We benadrukken dat het inzetten van je tegoed een service is die we alleen kunnen bieden als er een plek vrij is.
De ruilservice kun je inzetten voor extra opvang vanaf 28 dagen vóór de afwezig gemelde dag tot 28 dagen daarna. Ook als deze datum na 1 januari is. Tot wanneer je tegoed geldig is kan je nakijken in de OuderApp. Dit vind je bij de Tegoeden onder het tabblad Account.
Nee, de uren zijn niet overdraagbaar.
Nee, de huidige voorwaarden gelden hiervoor. Uren voor de ruilservice vervallen automatisch 28 dagen na de afwezig gemelde dag en worden niet uitbetaald.
Nee, de tarieven zijn vastgesteld en wijzigen niet. De ruilservice hebben we als extra service bij beschikbaarheid aangeboden. Onze tarieven behoren overigens bij de lagere in de markt.
Dit klopt. Op het moment dat de aanvraag wordt ingediend en als betalingsmethode ‘Afwezig op – uren’ is gebruikt, dan wordt dit direct van de ruiluren afgeschreven. Wanneer de aanvraag toch wordt afgekeurd, worden de uren terug gezet.
Heel graag! Zo weten de pedagogisch medewerkers welke kinderen zij kunnen verwachten. Ook geef je hiermee andere ouders de ruimte om een extra dag af te kunnen nemen. Zeker bij drukke locaties kan dit verschil maken. Houd er wel rekening mee dat een afgemelde dag niet zonder meer kan worden ingetrokken. De betreffende dag kan immers weer zijn ingevuld met opvang van een ander kind.
Als je een vaste dag afmeldt, krijg je geen geld terug. Je betaling loopt dan dus gewoon door. Net als de kinderopvangtoeslag, als u hier recht op heeft.
Extra opvang blijft een service. Je hebt er geen recht op. Of extra opvang mogelijk is, heeft onder andere te maken met beschikbaarheid op de groep. Een aanvraag voor extra opvang moet dus altijd nog beoordeeld worden en betekent niet dat deze automatisch akkoord is. Wacht dus altijd af of je aanvraag goedgekeurd wordt.
Dit kan kosteloos tot middernacht uiterlijk 2 dagen vóór aanvang van de aangevraagde dag. Bij latere afmelding betaal je die uren wel.
Stel je vraagt een dag extra opvang aan voor op 10 januari en je wilt deze aanvraag toch annuleren. Dan kun je dit tot uiterlijk 23:59 uur op 8 januari doorgeven. Bij latere afmelding betaal je de uren wel. Voor betaalde extra opvang kun je kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.
Dat is om technische redenen niet mogelijk. Opvanguren die je afneemt op een studiedag/schoolsluitingsdag worden altijd achteraf gefactureerd. Hiervoor moet getekend worden op de locatie. Indien je een 52-wekencontract hebt en de studiedag/schoolsluitingsdag valt op de weekdag van je contract, dan is de opvang inclusief.
Door in de OuderApp bij de agenda op de desbetreffende dag te klikken. Daar kan je op Annuleren klikken (prullenbakje). Druk NIET op Afwezig melden.
Als je niet meer op het prullenbakje (Annuleren) kan klikken, betekent het dat de termijn van annuleren is verlopen. Je kind kan nog wel afwezig gemeld worden, maar de dag komt wel in rekening.
Het vakantiecontract is alleen inzetbaar in de schoolvakanties die door de Rijksoverheid zijn vastgesteld. We volgen daarbij zoveel mogelijk de schoolvakanties van de school van jouw kind. In deze situatie kan je extra opvang aanvragen via de OuderApp.